Amon Amarth to szwedzka grupa muzyczna grająca melodic death metal powstała w 1992 roku w miejscowości Tumba. Nazwa formacji została zaczerpnięta z książek Tolkiena – w języku elfów (sindarinie) oznacza Górę Przeznaczenia. Muzycy w swoich tekstach nawiązują do mitologii nordyckiej oraz walk i podbojów wikingów.

Pierwotnie zespół nazywał się Scum. W 1988 roku zostało pod tym szyldem wydane jedyne demo. Cztery lata później nazwa została zmieniona na Amon Amarth. Szwedzi nagrywali dema i grali lokalne koncerty, dochodziło także do częstych zmian składu. W 1996 roku Pulverized Records wydał ich EP Sorrow Throughout the Nine Worlds, dzięki czemu grupa szybko stała się rozpoznawalna w metalowym podziemiu i zyskała kontrakt z renomowaną wytwórnią Metal Blade Records. W 1998 roku ujrzał światło dzienne debiutancki longplay Once Sent from the Golden Hall. W tym samym roku perkusista Martin Lopez odszedł od zespołu i dołączył do Opeth. Jego miejsce zajął Fredrik Andersson. Formacja nagrała kolejne dwa albumy: The Avenger (1999) i The Crusher (2001). W ciągu dwóch lat dzielących te wydawnictwa Amon Amarth koncertował po Europie dzieląc scenę z takimi grupami jak Marduk, Vader czy Morbid Angel. W 2002 roku grupa wyruszyła w trasę po USA, wtedy też wydana została czwarta płyta zatytułowana Versus the World. W ramach promocji muzycy odbyli trzy trasy po Ameryce Północnej i dwie po Europie.

W 2004 roku ukazał się Fate of Norns. Zawierał on jeden z najbardziej rozpoznawalnych utworów grupy: The Pursuit of Vikings, do którego powstał teledysk. Formacja po raz kolejny ruszyła w trasę, promując album w Ameryce Północnej i Europie, odwiedzając także Islandię, Polskę, Chorwację i Irlandię. Szwedzi zagrali również na Wacken Open Air Festival. Rok później ukazało się ich pierwsze DVD Wrath of the Norsemen, zawierające trzy płyty z pełnym zapisem pięciu koncertów. W 2006 roku grupa nagrała kolejny, szósty album studyjny, With Oden on Our Side. W listopadzie tego samego roku wraz z Wintersun i Týr koncertowała po Europie, zaś w grudniu obok Children of Bodom, Sanctity i Gojira odbyła trasę po USA. W następnym roku muzycy również zagrali koncerty w Europie i Ameryce Północnej.

W 2008 roku odbyła się trasa po Australii i Nowej Zelandii. W tym samym roku został wydany Twilight of the Thunder God. Album zebrał bardzo dobre recenzje, wybrano go rownież jako album miesiąca w kilku renomowanych gazetach, m.in. Rock Hard czy Metal Hammer. Lata 2011 i 2013 przyniosły dwa kolejne albumy długogrające – Surtur Rising i Deceiver of the Gods. Najnowszy longplay ma ukazać się jeszcze w 2015 roku.

Obecny skład zespołu:
Ted Lundström – gitara basowa (od 1992)
Olavi Mikkonen – gitara (od 1992)
Johan Hegg – wokal (od 1992)
Johan Söderberg – gitara (od 1998)

Byli członkowie:
Nico Kaukinen – perkusja (1992-1996)
Anders Hansson – gitara (1992-1998)
Martin Lopez – perkusja (1996-1998)
Fredrik Andersson – perkusja (1998-2015)

Dyskografia:
Thor Arise (Demo – 1993)
The Arrival of the Fimbul Winter (Demo – 1994)
Once Sent from the Golden Hall (Album – 1998)
The Avenger (Album – 1999)
The Crusher (Album – 2001)
Versus the World (Album – 2002)
Fate of Norns (Album – 2004)
Fate of Norns Release Shows (DVD – 2004)
With Oden on Our Side (Album – 2006)
Twilight of the Thunder God (Album – 2008)
Hymns to the Rising Sun (Kompilacja – 2010)
Surtur Rising (Album – 2011)
Deceiver of the Gods (Album – 2013)