Fiński Amorphis stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych fińskich zespołów metalowych od czasu wydania „Tales of Thousand Lakes”, który to album był intrygującym połączeniem doom/death metalu z folkowymi melodiami i tekstami inspirowanymi Kalevalą – fińskim eposem narodowym (zespół tę tematykę kontynuuje po dziś dzień). Po jego wydaniu grupa zmieniła nieco styl, inkorporując do swojej muzyki jeszcze więcej ludowych, ale też progresywnych, elementów, niejednokrotnie zmieniając stylistykę, jednak wciąż zachowując charakterystyczne brzmienie. Warto zacząć od drugiego i trzeciego albumu, jako że są one najbardziej charakterystyczne dla twórczości grupy, która być może nie jest stricte folk metalowym zespołem, ale posiada silne odniesienia do tego gatunku (zwłaszcza na wymienionych albumach). W zespole przez długi czas udzielał się Pasi Koskinen, znany ze współpracy z innymi znanymi zespołami fińskimi (Ajattara, Shape of Despair).

Członkowie:

Jan Rechberger – perkusja
Esa Holopainen – gitary
Tomi Koivusaari – gitary
Santeri Kallio – klawisze
Niclas Etelävuori – wokale, bas
Tomi Joutsen – wokale

Dyskografia:

Disment of Soul (Demo) – 1991
Amorphis (Singiel) – 1992
The Karelian Isthmus (CD) – 1992
Privilege of Evil (EP) – 1993
Tales from the Thousand Lakes (CD) – 1994
Black Winter Day / Fear (Split) – 1995
Black Winter Day (EP) – 1995
Elegy (CD) – 1996
My Kantele (EP) – 1997
Divinity / Northern Lights (Singiel) – 1999
Tuonela (CD) – 1999
Story – 10th Anniversary (Kompilacja) – 2000
Alone (Singiel) – 2001
Am Universum (CD) – 2001
Day of Your Beliefs (Singiel) – 2003
Far from the Sun (CD) – 2003
Evil Inside (Singiel) – 2003
Chapters (Kompilacja) – 2003
Relapse Singles Series Vol. 4 (Split) – 2004
House of Sleep (Singiel) – 2006
Eclipse (CD) – 2006
The Smoke (Singiel) – 2006
Silent Waters (Singiel) – 2007
Silent Waters (CD) – 2007
Silver Bride (Singiel) – 2009
Skyforger (CD) – 2009
From the Heaven of My Heart (Singiel) – 2009
Martyr of the Free Word / From the Heaven of My Heart (Split) – 2009
Forging the Land of Thousand Lakes (DVD) – 2010
Magic & Mayhem – Tales from the Early Years (kompilacja) – 2010
You I Need (Singiel) – 2011
The Beginning of Times (CD) – 2011

Łącza:

Strona oficjalna