Rosyjski Bastion powstał w 2002 roku jako kapela heavy/power metalowa, jednakże po wydaniu kilku demówek zespół poszedł w stronę pagan/folk metalu, a w warstwie lirycznej zaczął koncentrować się na walce o odrodzenie pogańskich tradycji i wartości. Grupa dość mocno koncertuje, a w 2011 roku doczekała się wreszcie pierwszego pełnowymiarowego albumu. Bastion prezentuje standardowy, ale wcale nieźle zagrany folk metal, który powinien przypaść do gustu fanom wschodniej sceny. Nie mniej jednak tzw. „starzy wyjadacze” niekoniecznie w muzyce Bastionu znajdą coś dla siebie. Grupa aktualnie pracuje nad nowym albumem.

Członkowie:

Dmitrij – wokal, instrumenty dęte
Konstantin – wokale, gitary
Aleksiej – gitary
Jurij – bas
Aleksandr – klawisze
Iwan – perkusja

Dyskografia:

Kliatwa (Demo) – 2003
Bastion (Demo) – 2003
Rasswiet Swaroga (Demo) – 2004
Wspominaja byloje (Demo) – 2007
Rasswiet Swaroga (CD) – 2011

Łącza:

Facebook
Myspace