Cruachan to założony w 1992 roku w Dublinie irlandzki zespół pagan/folk metalowy. Grupa wzięła swą nazwę od stolicy dawnego królestwa irlandzkiego Connacht, a tematyka utworów oscyluje wokół irlandzkiej historii (również XX wiecznej), a także celtyckich wierzeń i mitów. Zespół też kilkukrotnie nagrywał własne wersje tradycyjnych piosenek irlandzkich, a sama muzyka grupy – jakkolwiek dość agresywna i surowa – ma bardzo charakterystyczny, irlandzki klimat. Do tego – co ważne – w tekstach podejmowana jest niejednokrotnie bardzo poważna tematyka, tak więc nie jest to kolejny radosny celtycki folk o piciu piwa. Szczególnie warte polecenia są płyty „Pagan” i „Morrigan’s Call” stanowiące esencję twórczości grupy.

 

Członkowie:

John O’Fathaigh – instrumenty dęte
Eric Fletcher – bas
Kieran Ball – gitary
Mauro Frison – perkusja
John Ryan Will – skrzypce, buzuki, klawisze
Keith Fay – wokal, gitara, bandżo, buzuki, mandolina, bodhran, inne

Dyskografia:

Celtica (demo) -1994
Tuatha na Gael (CD) – 1995
Promo ’97 (demo) – 1997
The Middle Kingdom (CD) – 200
Ride on (singiel) – 2001
A Celtic Trilogy (kompilacja) – 2002
Folk-lore (CD) – 2002
Pagan (CD) – 2004
The Very Wild Rover (singiel) – 2006
The Morrigan’s Call (CD) – 2006
A Celtic Legacy (kompilacja) – 2007
I am Warrior (demo) – 2009
Blood on the Black Robe (CD) – 2011

Łącza:

Oficjalna stron
Myspace