Dalriada to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny zespół folkmetalowy z Węgier. Muzyka grupy ewoluowała dość silnie w czasie – początkowo wpływy muzyki folkowej odznaczały się głównie poprzez śpiewy chóralne, obecnie w wielu utworach pojawiają się dźwięki skrzypiec, lutni i kontrabasu. Wokalnie zespół opiera się na głosie Laury Binder (clean & harsh vocals), który przeplata się ze śpiewem Andrása Ficzka. Teksty pisane są w języku węgierskim i dotyczą głównie legend i starych opowieści. Nazwy kolejnych płyt to stare, madziarskie nazwy miesięcy, z wyjątkiem Arany-Album, który poświęcony jest poematom pisarza węgierskiego Jánosa Aranego.

Historia:

Historia grupy zaczęła się 1998 w mieście Sopron. Założony wówczas zespół nosił nazwę Echo of Dalriada, która miała się odwoływać do celtyckiego królestwa Dalriada, które w VI i VII w n.e. zajmowało część terenów dzisiejszej Szkocji i Irlandii. Pod dawną nazwą wydano demo (2003) oraz dwa albumy – Fergeteg (2004) i Jégbontó (2006). Następnie, w 2006 zdecydowano się ją skrócić i od tamtej pory zespół zwany jest Dalriada. Pierwszy większy sukces międzynarodowy zespół odniósł w 2008 roku, kiedy 14 kwietnia wystąpił w węgierskiej edycji Paganfest u boku takich sław, jak: Korpiklaani, Ensiferum, Moonsorrow, Eluveitie czy Týr. Rok później świeżo wydany Arany-Album wygrał węgierską nagrodę HangSúly na najlepszy metalowy album roku 2009. Grupa koncertuje głównie na terenie Węgier oraz Słowacji.

Dalriada

Skład:

Laura Binder – wokal, flet, skrzypce (od 1998)
András Ficzek – gitara elektryczna, wokal (od 1998)
Tadeusz Rieckmann – perkusja, wokal (harsh i wspierający) (od 1998)
Mátyás Németh Szabó – gitara elektryczna (od 2001)
István Molnár – gitara basowa (od 2008)
Barnabás Ungár – keyboard, wokal wspierający (od 2009)

Byli członkowie:
Péter Hende – gitara elektryczna (1998 – 2001)
Marcell Fispán – gitara elektryczna (1998 – 2005)
Gergely Nagy – keyboard (2003 – 2006)
György Varga – gitara basowa, wokal (harsh) (? – 2008)
András Kurz – keyboard (2006 – 2009)

Muzycy koncertowi:
Attila Fajkusz – skrzypce, tamburyn, wokal wspierający (2007, od 2009)
Ernő Szőke – kontrabas, wokal wspierający (2009)
Gergely Szőke – wiolonczela, lutnia, gitara akustyczna, wokal wspierający (od 2009)

Dyskografia:

A Walesi Bárdok (demo) – 2003
Fergeteg (album) – 2004
Jégbontó (album) – 2006
Kikelet (album) – 2007
Szelek (album) – 2008
Arany – Album (album) – 2009
Ígéret (album) – 2011

Łącza:

Oficjalna strona
MySpace
Facebook

O autorze

Redaktor, Fotograf
Google+

Urodzony w 1990 roku w Warszawie. Folk metalem interesuję się odkąd poszedłem na pierwszy koncert grupy Morhana. Koncentruję się głównie na polskich i skandynawskich przedstawicielach gatunku, ale jestem otwarty na wszelkie kierunki. Od kwietnia 2012 roku jestem redaktorem FolkMetal.pl, gdzie staram się pisać o wszystkim, co dzieje się na rodzimej scenie folkmetalowej. Jestem także menadżerem zespołu Morhana od stycznia 2013 roku.