Drudkh (w sanskrycie „drzewo”, chociaż niektórzy twierdzą, iż jest to błędny zapis) to ukraińska grupa pagan metalowa, o bardzo charakterystycznym brzmieniu. Muzyka zespołu nie do końca podchodzi pod folk metal, natomiast liczne odniesienia do ukraińskiej ludowości (a także historii), oraz mimo wszystko ludowe elementy na niektórych płytach mogą być zachęcające dla fanów gatunku. Drudkh jak dotąd wydał 9 płyt (ostatnia miała premierę w Lutym 2012), niestety po nagraniu albumu Estrangement muzycy zeszli ze ścieżki, którą kroczyli do tej pory, w efekcie mocno zmieniając swoja muzykę.

Ta z kolei to „klimatyczny” metal, o bardzo charakterystycznym brzmieniu i melodyce, garściami czerpiący ze słowiańskiego folkloru, zarówno muzycznie (ludowe elementy na płytach „Swan Road” oraz „Blood in Our Wells” – obydwa albumy poświęcone ukraińskiej historii, a także całkowicie folkowy album „Songs of Grief and Solitude”), jak i lirycznie (grupa na swoich płytach korzysta z dorobku ukraińskich poetów – m.in. słynnego Tarasa Szewczenki). Warto zatem poznać całość twórczości zespołu (przynajmniej do płyty Estrangement), a zwłaszcza wymienione wcześniej płyty odnoszące się do folkloru, po pierwsze ze względu na dużą dozę oryginalności w muzyce Ukraińców, a po drugie dla doświadczenia doskonałego klimatu, jaki oferują nagrania Drudkh.

Członkowie:

Roman Saenko – bas, gitara
Thurios – wokal, klawisze
Vlad – perkusja, klawisze
Krechet – bas, klawisze

Dyskografia:

Forgotten Legends (CD) – 2003
Autumn Aurora (CD) – 2004
The Swan Road (CD) – 2005
Blood In Our Wells (CD) – 2006
Songs Of Grief And Solitude (CD) – 2006
Anti-urban (EP) – 2007
Estrangement (CD) – 2007
Microcosmos (CD) – 2009
Handful Of Stars (CD) – 2010
Slavonic Chronicles (EP) – 2010
Eternal Turn Of The Wheel (CD) – 2012

Łącza:

Myspace