Dub Buk powstał w 1997 r. w ukraińskim Charkowie. Od innych wschodnich black metalowych kapel odróżnia go na pewno obecność charakterystycznych symfonicznych wstawek, często pobrzmiewających folkowo. Z wpływów ludowych odnajdziemy też męskie „sławy”, wznoszone ku czci narodu, czy też fragmenty pieśni kobiecych, rozpoczynających poszczególne utwory. Sami muzycy przyznają, że warstwa liryczna utworów jest czysto antychrześcijańska, pogańska oraz niesie nienawiść.

Z ciekawostek: Masza Archipowa, wokalistka rosyjskiej Arkony, wskazała Dub Buk jako jeden ze swoich ulubionych zespołów.  Cenieni są także przez lidera amerykańskiego Grand Belial’s Key, który przyznał, że chętnie wybrałby się z nimi w trasę.

Muzycy:

I.Z.W.E.R.G. (И. З. В. Е. Р. Г.)
Istukan (Істукан)
Wseswit (Всесвіт)
Kwitucza Kniażna (Квітуча Княжна)

Dyskografia:

Місяць Помсти  (1998)  (demo)
Засинає та уві сні помирає (1999) (demo)
Іду на ви! (2002)  (LP)
Scream of the Eastern Lands (2003) (split z Negură Bunget / Besatt  / Immortal Hammer / Inferno / Verdeleth)
Русь понад усе! (2004)  (LP)
Мертві сорому не ймуть (2010) (LP)
Under the Solar Sign (2012) (EP)