Założony w 1989 roku islandzki (ale rezydujący w Niemczech) Falkenbach jest jednym z bardziej rozpoznawalnych zespołów germańskiego pagan/folk metalu. Na przestrzeni lat muzyka zespołu ewoluowała od black metalu, po epicki pagan/folk metal o bardzo charakterystycznej melodyce. Tematyka utworów oscyluje wokół nordyckich legend, mitologii i wierzeń. Teksty wykonywane są głównie po angielsku, ale także w języku staroislandzkim, łacinie i staroniemieckim, a niektóre są fragmentami przedchrześcijańskiej literatury.

Członkowie:

Vratyas Vakyas – muzyka i wokale

Dyskografia:

Havamal (Demo) – 1989
Læknishendr  (Demo) – 1995
Promo ’95  (Demo) – 1995
…Skinn Av Sverdhi Sol Valtiva… (Demo) – 1996
…En Their Medh Riki Fara… (CD) – 1996
…Magni Blandinn Ok Megintiri… (CD) – 1998
Ok Nefna Tysvar Ty (CD) – 2003
Heralding – The Fireblade (CD) – 2005
Tiurida (CD) – 2011

Łącza:

Myspace

  • Kuba

    Fenomenalny zespół kto nie słyszał polecam się zapoznać z tym projektem.

  • Kuba

    Fenomenalny zespół kto nie słyszał polecam się zapoznać z tym projektem.