Finntroll to fiński zespół folk metalowy, założony w 1997 w Helsinkach przezgitarzystę Impaled Nazarene Teemu Raimoranta i Jana Jämsena. Po nagraniu pierwszego dema kolejnymi członkami zespołu zostali Samu Ruotsalainen, Samuli Ponsimaa, Sami Uusitalo i Henri Sorvali, udzielający się również w zespole Moonsorrow. Zespół podpisał kontrakt z wytwórnią Spinefarm i dzięki temu w 1999 roku wydał pierwszą płytę zatytułowaną Midnattens Widunder. Fala popularności zespołu rosła, jednak w rok później na zespół spadło wiele nieszczęść.
Wokalista Jämsen musiał, z powodu nieusuwalnego guza strun głosowych, przestać śpiewać.
Krótko po wydaniu Visor Om Slutet drugi z współzałożycieli zespołu zginął tragiczną śmiercią, spadając z mostu w Helsinkach. Do tej pory nie wyjaśniono, czy było to samobójstwo czy nieszczęśliwy wypadek.
29 stycznia 2006 został zwolniony z zespołu Tapio Wilska. Za przyczyny przymusowego odejścia podane zostały osobiste różnice i konflikty w zespole. W kwietniu tego samego roku Mathias Lillmåns zajął miejsce Wilski.
W maju 2014 roku zespół przy pomocy Facebooka ogłosił, iż ich dotychczasowy perkusista w przyjaźni rozstał się z grupą. Miejsce za bębnami zajął Heikki Saari.
Muzyka zespołu jest skoczna i dynamiczna, można określić ją jako black metal z elementami humppy, czyli tradycyjnej polki. Teksty piosenek zespołu są w języku szwedzkim, który wg wokalisty zespołu brzmi „trollowato” i bardziej nadaje się do wykonywania takiej muzyki.
Skład:
Aktualni członkowie zespołu:
Samuli Ponsimaa (Skrymer) – gitara
Mikael Karlbom (Routa) – gitara
Sami Uusitalo (Tundra) – gitara basowa
Henri Sorvali (Trollhorn) – instrumenty klawiszowe
Heikki Saari (Mörkö) – perkusja
Mathias Lillmåns (Vreth) – wokal
Aleksi Virta (Virta) – instrumenty klawiszowe na żywo
Byli członkowie:
Samu Ruotsalainen (Beast Dominator) – perkusja
Jan Jämsen (Katla) – wokal
Teemu Raimoranta (Somnium) – gitara
Tapio Wilska – wokal
Dyskografia:
Rivfader (Demo) 1998
Midnattens Widunder (album) 1999
Jaktens Tid (album) 2001
Visor Om Slutet (EP) 2003
Trollhammaren (EP) 2004
Nattfödd (album) 2004
Ur Jordens Djup (album) 2007
Nifelvind (album) 2010
Blodsvept (EP) 2013
Blodsvept (album) 2013
Natten med de levande Finntroll (live) 2014