Folkstone to włoski zespół, który od początku swego istnienia wskrzesza dawną muzykę, sięgająca korzeniami średniowiecza, i nadaje jej znacznie cięższą barwę. Mnogość dawnych instrumentów, takich jak dudy, bombarda czy harfa, którymi posługują się członkowie grupy sprawia, że słuchacz może przenieść się o sześćset lat wstecz, nie zapominając jednak o teraźniejszości za sprawą instrumentów współczesnych. Całości dopełnia silny wokal. Teksty utworów Folkstone pisane są w znacznej większości w języku włoskim.

Skład:

Lorenzo „Lore” – dudy, bombarda, flet, wokal (od 2005)
Roberta – dudy, bombarda, wokal
Maurizio – dudy, cytra, instrumenty dęte, gitara elektryczna (od 2010)
Andrea – dudy, instrumenty perkusyjne, wokal
Matteo – dudy, wokal
Edu – perkusja
Federico Maffei – gitara basowa (od 2011)
Walter Franchi – gitara elektryczna (od 2011)
Silvia Bonino – harfa, tamburyn, instrumenty perkusyjne (od 2011)

Byli członkowie:
Clara – harfa, rauschpfeife, tamburyn, wokal
Giorgio Bonacorsi – gitara basowa (2005 – 2007)
Marco „Fore” Forese – perkusja (2005 – 2010)
Angelo „Nottola” Berlendis – gitara elektryczna (2005 – 2007)
Davide „Ferro” Ferrari – gitara basowa (2007 – 2010)
Davide Gherardi – gitara elektryczna (2007 – 2008)
Lucas – gitara elektryczna, wokal (2008 – 2010)
Elisabetta „Becky” Rossi – harfa (2008 – 2009)

Dyskografia:

Briganti Di Montagna (demo) – 2007
Folk Stone (album) – 2008
Damnati Ad Metalla (album) – 2010
Sgangogatt (album) – 2011
Il Confine (album) – 2012

Łącza:

Oficjalna strona
Facebook
MySpace

O autorze

Redaktor, Fotograf
Google+

Urodzony w 1990 roku w Warszawie. Folk metalem interesuję się odkąd poszedłem na pierwszy koncert grupy Morhana. Koncentruję się głównie na polskich i skandynawskich przedstawicielach gatunku, ale jestem otwarty na wszelkie kierunki. Od kwietnia 2012 roku jestem redaktorem FolkMetal.pl, gdzie staram się pisać o wszystkim, co dzieje się na rodzimej scenie folkmetalowej. Jestem także menadżerem zespołu Morhana od stycznia 2013 roku.