Powstały w 2003 roku na Słowacji Hromovlad to bardzo dobry przykład konkretnego, bezpretensjonalnego pagan/folk metalowego grania. Muzyka mocno osadzona jest w ekstremalnym metalu, jednak została wzbogacona o folkowe instrumentarium, a muzycy nie boją się inkorporować do swojej twórczości tradycyjnych słowackich elementów ludowych. W efekcie otrzymujemy bardzo dynamiczną, a kiedy trzeba ludowo-skoczną muzykę z zaangażowanym rodzimowierczym przekazem. Plusem jest to, że całość muzyki jest w języku słowackim, który każdy Polak bez problemu zrozumie.

Członkowie:

Mysticus – bas
Miroslav – perkusja
Beelphegor – gitary, wokale
Mathias – gitary
Noro – akordeon

Dyskografia:

Promo 2004 (CD) – 2004
Heathen Brotherhood (CD) – 2005
Rehearsal 2 (demo reh) – 2005
Vládca Lesov, Skalných Stien (CD) – 2005
Ohňa Hlad, Vody Chlad (CD) – 2007
Perperuna (split) – 2009

Łącza:

Oficjalna strona