Kalevala została założona przez Ksenię Markiewicz po jej odejściu z Niewida (Nevid, Невидь). Nazwa zespołu, będąca zarazem tytułem fińskiego eposu narodowego wybrana została ze względu na fińskie pochodzenie liderki, jak i silne wpływy ugrofińskie, które pojawiają się w muzyce zespołu. Jak do tej pory grupa wydała trzy albumy i dvd, a w składzie znajdują się muzycy znani z takich zespołów jak Butterfly Temple, Niewid, Ashen Light czy Rarog.

Członkowie:

Iwan Andrianow – gitary
Ksenia Markiewicz – wokal
Denis Zołotow – perkusja

Dyskografia:

Demo (Demo) – 2007
Live in Moscow – (Split / DVD) – 2008
Kudziel Biełosnieżowo Lna (CD) – 2008
Kolokołczik (Singiel) – 2009
Kukuszkiny Dzieci (CD) – 2009
Tauseń-Rada (Singiel) – 2010
Wiedzma (CD) – 2010
Con-Reka (Singiel) – 2011
Osień w stile folk (Live album) – 2012

Łącza: 

Facebook