Kamaedzica to kolejny przedstawiciel sceny białoruskiej, która może poszczycić się co prawda niewielką liczbą, za to naprawdę świetnych zespołów. Jest to również kolejna grupa, która nie boi się inkorporować do swojej twórczości tradycyjnych białoruskich elementów (np. piękne archaiczne śpiewy czy melodyka). Muzyka zespołu zawiera wszystkie elementy, których można oczekiwać po wschodniosłowiańskim folk metalu: skoczność, nastrojowość, agresję i bardzo charakterystyczny klimat unoszący się nad całością. W pewnym momencie swojej twórczości (dość niedawno, w 2011) grupa zaczęła mocno zajmować się polityką, zmieniając tym samym radykalnie swój charakter (a także muzykę), co nie każdemu musi się podobać, natomiast wcześniejsze, ludowo-pogańskie dokonania są jak najbardziej warte polecenia – szczególnie wydany w 2008 roku album „Piarunie (Пяруне)„, który stanowi jedno z najlepszych dzieł zespołu. Kamaedzica to święto poświęcone przebudzeniu się niedźwiedzia i przyjściu wiosny (równonoc wiosenna).

Członkowie:

Artsem – bas, gitary, klawisze
Radan Luty – instrumenty dęte, wokale

Dyskografia:

Pacziatak Swjata (demo) – 2003
Dzeci Liesa (CD) – 2004
Dema (demo) – 2004
Pjarunie (CD) – 2008
Wiernasc (CD) – 2011
Czalawiek planety (EP) – 2011
Zahinuwszym, ale nie pamiorszym (singiel) – 2011

Łącza:

Strona na Metal Archives