Fiński zespół Korpiklaani (Leśny Klan) to jedna z najbardziej rozpoznawalnych grup muzycznych na folkmetalowej scenie. Jego utwory przyciągają słuchaczy lekkością, a także prostotą tekstu, który szczególnie często odwołuje się do pijaństwa, dobrej zabawy, ale niejednokrotnie także do fińskiej mitologii oraz Natury. Tekst ten pisany jest zwykle w języku fińskim lub angielskim. Muzyka Korpiklaani jest zwykle szybka i skoczna, a instrumentom typowym dla ciężkich brzmień wtórują akordeon oraz skrzypce.

Historia:

Swą działalność zespół rozpoczął w roku 1993, jako Shamaani Duo w miejscowości Lahti (Finlandia Południowa). Był to wówczas projekt folkowy, odwołujący się do muzyki Saamów (Lapończyków). Dziesięć lat później, po wydaniu dwóch albumów i jednego dema, frontman i jedyni stały członek zespołu, Jonne Järvelä postanowił zmienić nazwę na Korpiklaani i obrać kurs folkmetalowy. Wówczas zaczęli dołączać inni członkowie i powstała płyta Spirit of the Forest. Obecnie ma on na swoim koncie osiem pełnych albumów (najnowszy, Manala, ukazał się 3 sierpnia 2012) i pięć singli. Skład ulegał kilkukrotnym zmianom, z których najpoważniejsza miała miejsce we wrześniu 2011 roku, kiedy grupę z przyczyn zdrowotnych opuścił jej wieloletni członek, skrzypek Jaakko „Hittavainen” Lemmetty. Jego miejsce zajął Tuomas Rounakari. Grupa wielokrotnie koncertowała w Polsce, między innymi w nocy z 23 na 24 sierpnia na V edycji cieszanów Rock Festiwalw 2014 roku.

Skład:

Jonne Järvelä – wokal, gitara elektryczna (od 2003)
Kalle „Cane” Savijärvi – gitara elektryczna, wokal wspierający (od 2003)
Matti „Matson” Johansson – perkusja (od 2003)
Sami Perttula – akordeon (od 2013)
Jarkko Aaltonen – gitara basowa (od 2005)
Tuomas Rounakari – skrzypce (od 2012)

Byli członkowie:
Juho Kauppinen – akordeon (od 2004)
Samu Ruotsalainen – perkusja (2003)
Arto Tissari – gitara basowa (2003 – 2005)
Toni „Honka” Honkanen – gitara elektryczna (2003 – 2005)
Ali Määttä – instrumenty perkusyjne (2003 – 2005)
Jaakko „Hittavainen” Lemmetty – skrzypce, dudy, flet, jouhikko (2003 – 2011)
Teemu Eerola – skrzypce (2011 – 2012)

Dyskografia:

Spirit of the Forest – 2003 (album)
Voice of Wilderness – 2005 (album)
Tales Along This Road – 2006 (album)
Tervaskanto – 2007 (album)
Keep on Galloping – 2008 (singiel)
Korven Kuningas – 2008 (album)
Vodka – 2009 (singiel)
Karkelo – 2009 (album)
Ukon Wacka – 2010 (singiel)
Ukon Wacka – 2011 (album)
Metsälle – 2011 (singiel)
Manala – 2012 (album)

Łącza:

Oficjalna strona
MySpace
Facebook

Shamaani Duo

O autorze

Redaktor, Fotograf
Google+

Urodzony w 1990 roku w Warszawie. Folk metalem interesuję się odkąd poszedłem na pierwszy koncert grupy Morhana. Koncentruję się głównie na polskich i skandynawskich przedstawicielach gatunku, ale jestem otwarty na wszelkie kierunki. Od kwietnia 2012 roku jestem redaktorem FolkMetal.pl, gdzie staram się pisać o wszystkim, co dzieje się na rodzimej scenie folkmetalowej. Jestem także menadżerem zespołu Morhana od stycznia 2013 roku.