Kroda – ukraiński pagan/folk metalowy zespół założony w 2003 roku w Dniepropetrowsku. Za początek historii grupy uznajemy moment, kiedy dwaj muzycy – Eisenslav i Viterzgir, którzy wcześniej zdobyli już spore doświadczenie w innych projektach – zdecydowali, że grać będą dany typ muzyki – black metal z elementami folklorystycznymi i pogańskimi. Od maja do października pracowali nad debiutanckim albumem „Poplacz meni, riczko…”, który dał początek ich charakterystycznemu stylowi muzycznemu. Warstwa liryczna utworów przesiąknięta jest w dużym stopniu pogaństwem, naturą, historią.

Kroda, jak potwierdzają sami członkowie zespołu, to staroruskie słowo, oznaczające dym, uchodzący ze stosu. Tłumaczą, że podczas palenia poległych wojów, uważano, że ich dusza wraz z dymem wędruje do nieba. Dym ten, jak wierzono, wiódł ich do Roda.

Skład:

Eisenslav – wokal, gitara basowa, perkusja, teskty, instrumenty ludowe

Dyskografia:

Poplacz meni, riczko… (CD) – 2004
Legend/Wołczja Wernost´ (split) – 2005
Do Nebokraju Żyttia (CD) – 2005
Molotom Duhu ta Ednistiu Krowi (Split) (2006)
Pochoron Sonca (2007)
Live in Lemberg (Live) (2008)
Fünf Jahre Kulturkampf (Compilation) (2009)
Ghosts of Birds (DVD) (2009)
Czornotrop (2011)

Łącza:
https://www.facebook.com/krodaua
http://kroda.com.ua/

 

  • I was еxcited to dіscover thiѕ ωebѕite.

    Ι neеd to to thank you fοг onеs timе due tο thіѕ fantastic read!

    ! I definitely likеd evегy ρart of it anԁ i alsο have you
    booκmarked tο see new stuff in yоur web ѕite.

  • I was еxcited to dіscover thiѕ ωebѕite.

    Ι neеd to to thank you fοг onеs timе due tο thіѕ fantastic read!

    ! I definitely likеd evегy ρart of it anԁ i alsο have you
    booκmarked tο see new stuff in yоur web ѕite.