Mägo de Oz to hiszpański zespół power / folk metalowy założony w 1989 roku przez perkusistę Txusa Di Fellatio. Zainspirowani swoimi idolami – Iron Maiden oraz muzyką celtycką stworzyli coś czego w Hiszpanii jeszcze nikt nie słyszał.
Muzykę Mägo de Oz charakteryzuje użycie instrumentów takich jak: flety i skrzypce w połączeniu z heavy metalem.
W 1995 roku kapela osiągnęła wielki sukces w swoim kraju i została określona jako „Rewolucyjny Rockowy Zespół”.

Skład:

Txus di Fellatio – perkusja, śpiew (1988-)
Carlos Prieto – skrzypce, śpiew (1992-)
J.C. Marín „Carlitos” – gitara prowadząca (1992-)
Francisco Javier Gómez de la Serna „Frank” – gitara elektryczna/akustyczna (1996-)
Jorge Salan – gitara elektryczna (2004-)
Jose Andrëa – instrumenty klawiszowe, śpiew (1996-)
Sergio Cisneros „Kiskilla”: klawisze, pianino, akordeon(2000-)
Patricia Tapia: śpiew, śpiew towarzyszący (2007-)
Fernando Ponce de León – flet, śpiew (2000-)
Pedro Díaz „Peri” – gitara basowa (2005-)

Dyskografia:

Mägo de Oz (1994)
Jesús de Chamberí (1996)
La Leyenda de la Mancha (1998)
Finisterra (2000)
Gaia (2003)
Belfast (2004)
Gaia II – La Voz Dormida (2005)
La Ciudad de los Árboles (2007)
Gaia III: Atlantia (2010)

Łącza:

Oficjalna strona zespołu