Zespół Moonsorrow powstał w 1995 roku w Helsinkach (Finlandia). Ich nazwa wzięła się od utworu zespołu Celtic Frost Sorrows of the Moon.

Początkowo Moonsorrow było tylko małym, black metalowym projektem stworzonym przez dwóch kuzynów. Z czasem do swoich utworów zaczęli dodawać folkowe wstawki, by w końcu w pełni zająć się folk/viking metalem. W ich utworach wciąż słychać jednak duże wpływy progresywnego black metalu. Teksty ich utworów dotyczą głównie mitologii nordyckiej, wikińskich bojów i pogańskich legend.

moonsorrow-4f82eac9d3c2e

Od samego początku grupa tworzyć chciała epicki metal w nordyckim klimacie. Choć wykonywana przez nich muzyka ewoluowała na przestrzeni lat, te wytyczne pozostały niezmienne.
Era 1996-1998 zaowocowała czterema demo: Metsä , Tämä ikuinen talvi i dwoma zagubionymi i zniszczonymi. Do momentu przyłączenia się do zespołu Marko Tarvonena zespół korzystał wyłącznie z automatycznej perkusji.
W roku 2001 na światło dzienne wyszło Suden Uni, wydane w Tico Tico Studios. Płyta zawierała wiele folkowych elementów.

Po wydaniu Suden Uni, do Moonsorrow dołączyli Mitja Harvilahti i Markus Eurén. Jeszcze w tym samym roku, w 2001, Moonsorrow wydało drugi album, nazwany Voimasta Ja Kunniasta, gdzie po raz pierwszy zespół zdecydował się nagrać osobne intro otwierające płytę.

Kivenkantaja, czyli trzecia płyta, ukazała się 10 maja 2003 roku, stylistycznie przypomina wcześniejsze wydawnictwa. W 2005 roku wydano Verisäkeet. Verisäkeet jest płytą surowszą i rozpoczyna nowy okres w twórczości zespołu.

Viides Luku – Hävitetty ukazuje się dopiero w dwa lata później. W 2008r Moonsorrow pojawiło się Tulimyrsky.

Jesienią 2010 r. grupa rozpoczęła studyjne nagrania kolejnej, szóstej już płyty, pod tytułem Varjoina kuljemme kuolleiden maassa, która została wydana w lutym 2011 roku.

Dyskografia:

* Thorns of Ice (Demo) 1996
* Metsä (Demo) 1997
* Promo (Demo) 1997
* Tämä Ikuinen Talvi (Demo) 1999
* Suden Uni (album) 2001
* Voimasta Ja Kunniasta (Album) 2001
* Kivenkantaja (album) 2003
* Verisäkeet (album)2005
* V: Hävitetty (album) 2007
* Tulimyrsky (EP) 2008
* Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa (album) 2011

Skład:

Ville Seponpoika Sorvali – wokal, bas
Henri „Trollhorn” Urponpoika Sorvali – czysty wokal, klawisze, gitara
Mitja Harvilahti – gitara, wokal (od 2000 r.)
Markus „Lord” Euren – klawisze (od 2000r.)
Marko „Baron” Tarvonen – perkusja, wokal, gitara akustyczna (od 1999 r.)

Oraz:
Janne Perttilä – gitara, wokale (od 2007r.)

Łącza:

Oficjalna Strona Zespołu