Solowy projekt Władysława Redkina, znanego przede wszystkim ze współpracy z Nokturnal Mortum, ale również Vetche (Вече), Astrofaes, Thunderkraft czy polskim Piorunem. Pierwsze dwa albumy utrzymane były w stylu ambient/folk, natomiast trzeci – kultowy już – „Era Wodnika (Эпоха Водолея)” przyniósł radykalną zmianę stylu na pagan metal silnie podbarwiony klawiszami i wzbogacony folkowymi partiami. Jak do tej pory projekt wydał cztery albumy, przy czym czwarty stanowi część oficjalnej ścieżki dźwiękowej do gry Gothic II. W wywiadzie z początku 2012 roku Munruthel potwierdził, iż pracuje nad nowym albumem kontynuującym drogę zapoczątkowaną na „Erze Wodnika”. Tematyka tekstów tradycyjnie oscyluje wokół natury oraz słowiańskiej mitologii i rodzimowierstwa.

Jako ciekawostkę można dodać, że w latach 90. XX wieku Munruthel znany był jako najlepszy perkusista metalowy na Ukrainie. Obecnie zajmuje się również projektem folk / world music „Kolo”.

Członkowie:

Munruthel – wszystko

Dyskografia:

Jaw, Naw, Praw (CD) – 1997
Orianskije Skazania (CD) – 1999
Epocha Vodolieja (CD) – 2006
The Dark Saga (CD) – 2011
Wierolomstwo (CD) – 2012

Łącza:

Oficjalna strona