Negură Bunget (rum. czarny, zamglony las), podobnie jak opisywany wcześniej ukraiński Drudkh, nie do końca można zaliczyć do nurtu folk metalowego, natomiast szerokie użycie ludowego instrumentarium i odwołania do rumuńskiego folkloru sprawiają, że warto grupę tu zaprezentować.

Muzyka zespołu, do czasu wydania płyty Om, była silnie osadzona w black metalu, jednakże zabarwiona bardzo charakterystyczną atmosferą. Dopiero na wspomnianym albumie zespół zmienił nieco kierunek, udając się w stronę muzycznych poszukiwań, klimatu oraz ludowych wtrętów. Szczególnie słychać to w takich kompozycjach jak Hora Soarelui, czy Inarborat Kosmos. Kolejna płyta grupy – Vîrstele Pamîntului – stanowi krok dalej w poszukiwaniach: muzyka stała się jeszcze bardziej nasycona charakterystyczną atmosferą i ludowymi elementami. W warstwie tekstowej zespół nawiązuje do tracko-rumuńskich wierzeń i folkloru, chwaląc również monumentalną przyrodę tamtych ziem. Całość muzyki wykonywana jest w języku rumuńskim (co bardzo silnie oddziałuje na jej nastrój), a zespół często wzbogaca swą muzykę dźwiękami semantronu, ksylofonu, trambity, kavalu czy fletni Pana.

Członkowie:

Negru – perkusja
Inia Dinia – klawisze
Gădineț – fletnia Pana, bas
Urzit – gitary
Fulmineos – wokale, gitary
Czakrawartin – wokale

Dyskografia:

Zîrnindu-să (CD) – 1996
Sala Molksa (Ep) – 1998
Măiastru Sfetnic (CD) – 2000
From Transilvanian Forest (Ep) – 2000
‚N Crugu Bradului (CD) – 2002
Trilogy (Kompilacja) – 2004
Inarborat Kosmos (Ep) – 2005
Om (CD) – 2006
Măiestrit (CD) – 2010
Vîrstele Pamîntului (CD) – 2010
Focul Viu (DVD) – 2011
Poartã De Dincolo (Ep) – 2011

Łącza:

Oficjalna strona