Nokturnal Mortum powstało w 1994 roku po rozpadzie Crystaline Darkness (wcześniej – Suppuration), a muzycy w nim działający znani są też ze współpracy z innymi znanymi grupami pagan/folk metalowymi (np. Dub Buk, Temnozor). Przez kilkanaście lat swojej kariery zespół stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych na scenie wschodniego pagan / folk metalu, a także ukraińskiego metalu w ogóle.

Folkowa melodyka i elementy pojawiały się w twórczości Nokturnal Mortum praktycznie od samego początku, aczkolwiek zawsze to metal był dominującym czynnikiem. Dopiero na płycie Mirrovozrenije / Weltanschauung zespół poszedł na całość, wzbogacając swoją muzykę licznym folkowym instrumentarium o wiele intensywniej niźli dotychczas.

Twórczość grupy dość trudno jednoznacznie scharakteryzować, zwłaszcza, że muzyka zespołu zmieniała się dosłownie z płyty na płytę, natomiast muzyczne odwołania do folkloru znaleźć można na każdej z nich w mniejszej lub większej ilości. Tematyka tekstów również zmieniała się, jednak zwykle motywem przewodnim były słowiańskie wierzenia i folklor, wojna, Natura, czy historia Ukrainy. Do dnia dzisiejszego grupa wydała sześć pełnych albumów, kilka Ep i dem, a także dwa albumy koncertowe.

Członkowie:

Kniaź Varggoth – gitary, instrumenty ludowe, wokal
Saturious – klawisze, instrumenty ludowe, wokal
Bayroth – perkusja
Aywar – gitary

Dyskografia:

Twilightfall (Demo) – 1995
Black Clouds Over Slavonic Lands (Demo) – 1995
Lunar Poetry (Demo) – 1996
Path of the Wolf / Return of the Vampire Lord (Split) – 1997
Return of the Vampire Lord (EP) – 1997
Marble Moon (EP) – 1997
Goat Horns (CD) – 1997
To the Gates of Blasphemous Fire (CD) – 1998
Niechrist (CD) – 1999
Return of the Vampire Lord / Marble Moon (kompilacja) – 2003
The Taste of Victory (EP) – 2004
Eleven Years Among the Sheep (kompilacja) – 2004
Mirowozrennije (CD) – 2005
Weltanschauung (CD) – 2005*
Eastern Hammer (Split) – 2007
Live in Katowice (Album koncertowy) – 2009
Gołos stali (CD) – 2009
Kolovorot (Album koncertowy) 2011

*Jest to anglojęzyczna wersja albumu Mirowozrennije. Inne są również interludia między głównymi utworami.

Łącza:

Oficjalna strona