Smuta została założona w 2004 roku w Rybińsku, z zamiarem połączenia ekstremalnego metalu, akcentów ludowych i słowiańskiego dziedzictwa – jak piszą o swojej twórczości sami muzycy. W rezultacie otrzymujemy muzykę zróżnicowaną, idealnie wypośrodkowaną między metalową agresją i ludową skocznością, aczkolwiek przeważającym elementem zwykle jest ten pierwszy. Smuta ma swój własny pomysł na folk metal, a muzyka grupy stanowi bardzo sugestywną oprawę dla tematyki tekstów, które traktują m.in. o kulturze, przyrodzie i wierzeniach rosyjskich. Nazwa grupy odnosi się do okresu w rosyjskiej historii znanego jako „Wielka Smuta (смутное время)”, mającego miejsce w latach 1598 – 1613.

Dyskografia:

Demo 2005 (demo) – 2005
Smuta (demo) – 2006
Smuta Krowi (CD) – 2007
Chmielnaja Piesn Wojny (CD) – 2008
Mor (CD) – 2010
Kraj (singiel) – 2011
Na siewier (CD) – 2013

Członkowie:

Andrej – bas
Jevgenij – perkusja
Ivan – gitary
Nikita – gitary
Aliona – flet, klawisze
Jevgienij – wokal

Łącza:

Oficjalna strona