Zespół powstał w 2007 r. na Warmii, zaczynając od grania black metalu, który jednak rychło ewoluował zarówno koncepcyjnie, jak i muzycznie. Warstwa liryczna utworów dotyczy zagadnień związanych z naturą, rodzimowierstwem, folklorem, kulturą słowiańską, kultem Ziemi i Słońca oraz związaną z owymi tematami mistyką i filozofią. Nazwa zaczerpnięta została z bajań Czesława Białczyńskiego, wg którego stworze były istotami ukształtowanymi przez Bogów, aby walczyć z armią bogów z Nawii. Zespół informuje, że najprawdopodobniej wiosną ujrzy światło dziennie nowy album, na którym inspiracje folklorem są jeszcze wyraźniejsze.

Członkowie:

W. – wokale, instrumenty
U. – bas, technikalia

Dyskografia:

Blask nad Wiecznymi Lasami (Demo) 2008
The Art of Fire (Split) 2009
Po czasu kres (LP) 2009
Synowie Słońca (LP) 2010
Słońcakres (EP) 2010
Śnij ziemio moja (Split) 2012
Blask Wiecznego Ognia (Kompilacja) 2012

 

https://www.facebook.com/Stworz

http://stworz.bandcamp.com/