Svartby to rosyjski zespół z Sankt Petersburga grający skoczny, wesoły i zarazem brutalny folk metal. Teksty są w języku szwedzkim oraz angielskim i opowiadają o magicznych stworzeniach żyjących w „Svartby” (fikcyjna wioska) – czarownicach, impach czy karłach.
Zespół pod żadnym pozorem nie chce się przyznawać do gatunków takich jak pagan czy viking metal, dlatego też wymyślił swoją własną nazwę dla granej przez nich muzyki – „svartcore”.

Członkowie:

Lindwurm – gitara (2004-)
Giftsvamp – klawisze, teksty (2004-)
Humla – gitara (2010-)
aZ – bas (2011-)
Gnofkes – wokal (2011-)

Dyskografia:

Kom i Min Kittel (LP) 2007
Tomte (EP) 2007
Riv, Hugg och Bit (LP) 2009
Scum from Underwater (EP) 2010
Elemental Tales (LP) 2012

Łącza:

Oficjalna strona zespołu