Trollech to czeska kapela określająca swoją własną muzykę mianem leśnego pagan/black metalu. Teksty utworów dotyczą przede wszystkim przyrody (lasów, drzew), pogody, świata fantastycznego(trolli, gnomów) oraz innych naturalnych esencji w mistycznym Trollech, w którym muzycy odgrywają rolę strażników. Muzyka, którą gra kapela, to czysty pagan metal, zwłaszcza pierwsze albumy. Charakterystyczna dla warstwy lirycznej tekstów zespołu jest obecność archaizmów i często mało popularnych słów.

Skład:

Asura Godwar Gorgon’s Ray – gitara basowa, śpiew, drumla
Morbivod – gitara elektryczna, śpiew
Throllmas – gitara elektryczna, śpiew
Sheafraidh – perkusja

Dyskografia:

Dech Pohanských Větrů (demo 2000)
Ve Hvozdech (2001)
Synové Lesů (2002)
Tváře Stromů (singel 2003)
V Rachotu Hromů (2003)
Tumultus (split z Sorath, 2005)
Svatoboj (Metal Swamp no. 22) (koncertowa 2006)
Skryti v mlze (2006)
Trollech vs. Heiden (split z Heiden) (2007)
Jasmuz (2010)
Vnitřní tma (2012)

Łącza:

Oficjalna strona zespołu – http://www.trollech.com/

  • vargnorth

    Jakoś nigdy muzyka tej kapeli nie zaspokoiła mojego gustu. Coś mnie odrzuca od muzyki no może z V Rachotu Hromů pobyłem dłużej. Ale ciekaw jestem co przyniesie ten nowy wyziew, cały czas mają u mnie szansę…

  • vargnorth

    Jakoś nigdy muzyka tej kapeli nie zaspokoiła mojego gustu. Coś mnie odrzuca od muzyki no może z V Rachotu Hromů pobyłem dłużej. Ale ciekaw jestem co przyniesie ten nowy wyziew, cały czas mają u mnie szansę…

  • Huncwot

    Dla mnie słabizna straszna. Są lepsze zespoły z Czech, a z jakiegoś powodu to jest tak popularne, a przynajmniej było.

  • Huncwot

    Dla mnie słabizna straszna. Są lepsze zespoły z Czech, a z jakiegoś powodu to jest tak popularne, a przynajmniej było.