Vintersorg to zespół określany, jako mieszanina kilku odmian metalu: folk, viking, black, a także progresywnego. Szczególnie charakterystycznym elementem w muzyce wykonywanej przez grupę jest niski wokal Andreasa „Vintersorga” Hedlunda. Warstwa liryczna utworów zespołu porusza wiele tematów, do których należą między innymi: natura, filozofia, astronomia, mitologia skandynawska oraz nauka.

Historia:

Vintersorg powstał w szwedzkiej miejscowości Skellefteå w 1994 roku, jako Vargatron. Przez pierwszych pięć lat istnienia jedynym jego członkiem był Andreas Hedlund. Pierwszy album o nazwie Hedniskhjärtad powstał w 1998 roku, kiedy zespół działał już, jako Vintersorg, co po przełożeniu na polski oznacza „Zimowy Żal”. Przy jego tworzeniu, jak i w przypadku kolejnych, wzięło udział kilkoro muzyków sesyjnych. Rok później do Hedlunda dołączył Mattias Marklund i od tamtej pory zespół w tym składzie wydał kolejnych siedem albumów.

Skład:

Andreas „Vintersorg” Hedlund – wokal, gitara elektryczna, gitara akustyczna, gitara basowa, keyboard (od 1994)
Mattias Marklund – gitara elektryczna (od 1999)

Podczas koncertów z zespołem występują:
Nils Johansson – keyboard (od 1998)
Johan Lindgren – gitara basowa (od 2004)
Benny Hägglund – perkusja

Dyskografia:

Hedniskhjärtad (EP) – 1998
Till Fjälls (album) – 1998
Ödemarkens Son (album) – 1999
Cosmic Genesis (album) – 2000
Visions from the Spiral Generator (album) – 2002
The Focusing Blur (album) – 2004
Solens Rötter (album) – 2007
Jordpuls (album) – 2011

Łącza:

Facebook
MySpace
Ultimate Metal Forum

Hedniskhjärtad

O autorze

Redaktor, Fotograf
Google+

Urodzony w 1990 roku w Warszawie. Folk metalem interesuję się odkąd poszedłem na pierwszy koncert grupy Morhana. Koncentruję się głównie na polskich i skandynawskich przedstawicielach gatunku, ale jestem otwarty na wszelkie kierunki. Od kwietnia 2012 roku jestem redaktorem FolkMetal.pl, gdzie staram się pisać o wszystkim, co dzieje się na rodzimej scenie folkmetalowej. Jestem także menadżerem zespołu Morhana od stycznia 2013 roku.