Fiński zespół wykonujący folk metal, który powstał w 1995r w Helsinkach. Ensiferum (z łacińskiego ensĭfĕrum, znaczy ,,dzierżący miecz”).
Zespół planował na początku grać Death Metal co przejawia się w wielu utworach.
Ensiferum charakteryzuje szybka, melodyjna gra, ułożona kompozycja i growlowane wokale. Dodatkowo całość kompozycji uzupełniają tradycyjne folkowe instrumenty jak harfa.
Teksty zespołu oparte są w głównej mierze na fińskich legendach lub literaturze fantasy (Władca pierścieni).

Dyskografia:

Albumy:
* Ensiferum (2001)
* Iron (2004)
* Victory Songs (2007)
* From Afar (2009)
* Unsung Heroes (2012)
*One Man Army Man (2015)
* Two Paths(2017)

Dema:
* Demo I (1997)
* Demo II (1999)
* Hero in a Dream (1999)

Minialbumy:
*Dragonheads (2006)

DVD:
* 10th Anniversary Live (2006)

Obecny skład zespołu:
Petri Lindroos – wokal, gitara elektryczna
Markus Toivonen – gitara elektryczna
Sami Hinkka – gitara basowa, wokal
Janne Parviainen – perkusja
Netta Skog – akordeon