Fiński zespół folk metalowy, założony w 1997 w Helsinkach przez gitarzystę Impaled Nazarene Teemu Raimoranta i Jana Jämsena. Po nagraniu pierwszego dema kolejnymi członkami zespołu zostali Samu Ruotsalainen, Samuli Ponsimaa, Sami Uusitalo i Henri Sorvali, udzielający się również w zespole Moonsorrow. Zespół podpisał kontrakt z wytwórnią Spinefarm i dzięki temu w 1999 roku wydał pierwszą płytę zatytułowaną Midnattens Widunder. Fala popularności zespołu rosła, jednak w rok później na zespół spadło wiele nieszczęść.

Wokalista Jämsen musiał, z powodu nieusuwalnego guza strun głosowych, przestać śpiewać.

Krótko po wydaniu Visor Om Slutet drugi z współzałożycieli zespołu zginął tragiczną śmiercią, spadając z mostu w Helsinkach. Do tej pory nie wyjaśniono, czy było to samobójstwo czy nieszczęśliwy wypadek.

29 stycznia 2006 został zwolniony z zespołu Tapio Wilska. Za przyczyny przymusowego odejścia podane zostały osobiste różnice i konflikty w zespole. W kwietniu tego samego roku Mathias Lillmåns zajął miejsce Wilski.

W maju 2014 roku zespół przy pomocy Facebooka ogłosił, iż ich dotychczasowy perkusista w przyjaźni rozstał się z grupą. Miejsce za bębnami zajął Heikki Saari.

Muzyka zespołu jest skoczna i dynamiczna, można określić ją jako black metal z elementami humppy, czyli tradycyjnej polki. Teksty piosenek zespołu są w języku szwedzkim, który wg wokalisty zespołu brzmi “trollowato” i bardziej nadaje się do wykonywania takiej muzyki.

Aktualni członkowie zespołu:

Samuli “Skrymer” Ponsimaa – gitara (1998–present)
Henri “Trollhorn” Sorvali – keyboard, gitara (1998– nadal, jednakże od 2004 tylko w nagraniach studyjnych)
Sami “Tundra” Uusitalo – bas (1998– nadal)
Mikael “Routa” Karlbom – gitara (2003– nadal)
Aleksi “Virta” Virta – keyboard (2005– nadal) / Felipe Muñoz (zastępuje Virta podczas tour od 2016)
Mathias “Vreth” Lillmåns – wokal (2006– nadal)
Heikki “Mörkö” Saari – perkusja (2014–nadal)

Byli członkowie:

Samu Ruotsalainen (Beast Dominator) – perkusja
Jan Jämsen (Katla) – wokal, autor tekstów
Teemu Raimoranta (Somnium) – gitara
Tapio Wilska – wokal, autor tekstów
Mikael “Ancient Lord” Harju- bas
Tomi Ullgren – gitara

Dyskografia:

Rivfader (Demo) 1998
Midnattens Widunder (album) 1999 – Bestie Zmroku (ang. Midnight Beasts)
Jaktens Tid (album) 2001 – Czas Polowania
Visor Om Slutet (EP) 2003 – Pieśni o Końcu
Trollhammaren (EP) 2004 – Młot Trolla
Nattfödd (album) 2004 – Zrodzony Nocą
Ur Jordens Djup (album) 2007 – Z Głębi Ziemi
Nifelvind (album) 2010 – Wiatr z Zaświatów (ang. Underworld’s Winds)
Blodsvept (EP) 2013 – We Krwi (ang. Shrouded in Blood)
Blodsvept (album) 2013
Natten med de levande Finntroll (live) 2014 – Noc z Żywym Fintrollem (koncert z 13 czerwca 2008r. w Melkweg – Amsterdam)

Zerknij także:

Strona zespołu (02.2019r. – w budowie)

Zespół wydał teledyski następujących utworów: Trollhammaren, Nedgång, Solsagan, Under Bergets Rot, Ett Norrskensdåd, Häxbrygd.